3 Aditivi Alimentari Periculoși (E621, E171, E200) pe Care să-i Eviți
Este foarte important sa avem o dieta sanatoasa si fara ingrediente care ne-ar putea dauna sanatatii. Din pacate, este foarte greu sa gasim alimente care nu au cel putin un ingredient daunator. De aceea este foarte important sa ne educam despre ingrediente nocive pe care le gasim in alimentele de zi cu zi. Odata ce stim unde gasim aceste ingrediente, este mult mai simplu sa le evitam, si sa gasim niste alternative sanatoase!
E621 (glutamat monosodic)
E621 sau glutamat monosodic este un potentiator de aroma si este folosit in special pentru a intensifica aroma unui produs, in special atunci cand vine vorba de mancare. E621 este cel mai comun potentiator de aroma, pentru ca este usor de fabricat si poate fi folosit in foarte multe produse alimentare.
Putem gasi glutamat monosodic in produse gen mezeluri, pateuri, sucuri, peste, cafea, preparate din lapte, dar si supe la plic sau sosuri. Acest potentiator de aroma, in cantitati mari, poate duce la tremuraturi, slabiciune, senzatii de amorteala, dar si toxicitatea creierului.
E171 (dioxid de titan)
Dioxidul de titan sau E171 este un colorant artificial. Acesta este un produs anorganic, de culoare alba, care este si insolubil. Este folosit foarte des pentru ca are stabilitate foarte bune la oxidare, caldura si lumina. Este gasit in diverse produse, precum ciocolata, guma de mestecat, bomboane, peste neprelucrat, pasta de tomate, mouleste neprelucrate, suplimente alimentare, etc. Acest colorant poate duce la alterari genetice, dar si risc de a dezvolta tumori sau probleme gen gastroenterita.
Grasimi procesate
Grasimile procesate pot fi nocive, deoarece ele sunt incluse in produse alimentare doar pentru a prelungi termenul de valabilitate. Nu au nici un aport benefic la sanatatea noastra, insa pot duce la probleme de inima, colesterol, si multe altele. Putem gasi aceste grasimi procesate in foarte multe produse de bacanie, dar si crema pentru cafea, chipsuri, etc.
E200 (Acid sorbic)
Acidul sorbic sau E200 este un conservant folosit in foarte multe alimente. In general, este un acid slab care ajuta cu extinderea termenului de valabilitate al unui produs alimentar. Poate fi bun in a preveni fungii, insa nu este la fel de eficient atunci cand vine vorba de bacterii.
Ideal ar fi sa nu mancam alimente care au orice tip de conservanti. E200 poate avea diverse efecte negative, de la dureri de cap la lipsa de energie, crampe stomacale, in unele cazuri pot aparea si probleme de vedere sau ameteli. Daca este consumat foarte des si in cantitati mari, este posibil sa duca la aparitia cancerului.
Ce putem face?
Dupa cum vedeti, este foarte usor sa consumam ingrediente nocive, pentru ca multe din ele sunt incluse in produse alimentare care le avem pe masa de zi cu zi. Este foarte important sa verificam eticheta si sa vedem care substante sunt nocive. Aplicatia Scanează Eticheta va poate ajuta, pentru ca tot ce trebuie sa faceti este sa o descarcati, scanati ingredientele, si apoi veti vedea care ingrediente sunt bune, dar si care sunt foarte nocive.
Este greu sa fim la curent cu toate ingredientele pe care le gasim in alimentele de zi cu zi. Aplicatia Scanează Eticheta ne ajuta sa identificam aceste ingrediente doar prin scanarea etichetei, si putem vedea imediat daca alimentele noastre preferate au ingrediente nocive. Daca au, este momentul ideal sa le gasim o alternativa sanatoasa!